انزال زودرس یکی از انواع ناکارآمدی جنسی است که قادر است در کیفیت زندگی جنسی شخص تأثیرات منفی عمیقی ایجاد کند.
این ناکارآیی زمانی رخ میدهد که انزال یا ارگاسم بسیار سریعتر از آنچه قابل انتظار است رخ میدهد و باعث نارضایتی هر دو طرف رابطه میشود. در سالهای اخیر علم به درک بالایی از ناکارآمدیهای جنسی مردان دست یافته است و در نتیجه دست یافتن به درمانهای مفید برای این ناکارآمدیها بسیار آسانتر شده است.
در این بخش به توضیح پیرامون علل و راههای درمان زود انزالی خواهیم پرداخت.
چند نکته در مورد زود انزالی
- زودانزالی میتواند منجر به پیشآمدهای ثانویهای همچون اضطراب، خجالت، خشم و افسردگی شود.
- روشهای درمانی برای زودانزالی میتواند مختلف باشد. بهتر است با مراجعه به متخصص اطمینان حاصل نمود که به مرور زمان و با انجام یک سری تمرین، این ناتوانی قابل حل خواهد بود و در نهایت با روشهای تمرینی به بهبود زود انزالی کمک نمود.

درمان
دربیشتر موارد دلایل روان شناختی برای زودانزالی مطرح است که درک این مطلب میتواند مفید باشد. اگر این ناتوانی در ابتدای شروع یک رابطه جنسی، که طرفین پیش از آن با هم رابطه جنسی نداشته اند رخ دهد، به احتمال زیاد مشکل با گذر زمان و انجام تمرین حل خواهد شد. اما اگر با وجود نکات فوق باز هم بهبودی حاصل نشد باید برای درمان به متخصص مراجعه نمود.
متخصصان امور جنسی هیچگاه مجوز تجویز دارو برای مشکل زودانزالی را پیش از شناخت و درک جزئیات سابقه و گذشته جنسی بیمار نخواهند داشت. اغلب داروهای درمانی اثرات و عوارض جانبی خواهند داشت. بنابراین بیمار باید پیش از مصرف هر دارویی با دکتر خود مشورت کند.
درمان موقتی:
برخی داروهای موضعی( مانند لیدوکائین و پریلوکائین) وجود دارند که با قرار دادن آنها روی آلت تناسلی مردانه میتوان تا حدی باعث بیحسی و افزایش زمان نزدیکی شود. باید دانست استفاده بیش از حد از این مواد تاخیری باعث بیحسی و اختلالات نعوض خواهد شد.
روشهای درمان خانگی:
دو روش مؤثر عبات اند از:
- روش شروع و توقف: این روش برای دستیابی کنترل بهتر مرد روی انزال خود میباشد. دراین روش هر دو شریک جنسی، در نقطهای که مرد نزدیک به انزال است دست از نزدیکی میکشند و پس از فروکش کردن حالت نقطه اوج لذت جنسی یا ارگاسم دوباره اقدام به نزدیکی میکنند.
- روش فشردن: این روش مشابه روش قبلی است با این تفاوت که با رسیدن به نزدیکی نقطه انزال، مرد( یا شریک جنسی او) انتهای آلت تناسلیاش را به آرامی فشار میدهد و تا 30 ثانیه نگه میدارد و پس از آن دوباره به نزدیکی ادامه میدهند.
تمرینهای فوق تا قبل از انزال باید سه یا چهار مرحله تکرار شوند.
تمرینها مهم هستند اما اگر مشکل برطرف نشود باید حتما به پزشک مراجعه نمود.
عوامل روانشناختی:
در بیشتر موارد زودانزالی به یک بیماری خاص مرتبط نخواهد بود بلکه ریشههای روانشناختی دارد. برای مثال:
- بیتجربگی و عدم مهارت در رابطه جنسی
- تصور نادرست از بدن
- رابطه تازه
- برانگیختگی و تحریک بسیار زیاد
- استرس
- خشم و اضطراب
- احساس گناه یا بیکفایتی
- افسردگی
تمامی فاکتورهای فوق حتی روی کسانی که درگذشته مشکل زود انزالی نداشتهاند نیز تأثیرگذار خواهد بود. به این حالت که شخصِ با انزالِ نرمال، تحت تأثیر عوامل فوق دچار زود انزالی میشود، زودانزالی ثانویه گفته میشود.
زودانزالی میتواند ریشه در یک آسیب روحی همچون تربیت جنسی سختگیرانه، تجربههای نادرست رابطه، شرطی شدن و … در گذشته داشته باشد و گاهی حاصل از یک بیماری باشد. برای مثال بیماریهایی چون دیابت، ام اس، مشکلات پروستات، مشکلات تیروئید، استعمال دارو بدون تجویز پزشک، استعمال داروهای غیرقانونی، مصرف مشروبات الکلی و… در ایجاد حالت زودانزالی نقش دارند.
در نوشته های بعدی در مورد این چالش بیشتر خواهیم نوشت.